Η Τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά από το κρανίο, τα ματόκλαδα, τα φρύδια ή από άλλα μέρη του σώματος και έχει ως αποτέλεσμα την αλωπεκία.
Το τράβηγμα των τριχών ποικίλλει σημαντικά στην σοβαρότητα, την τοποθεσία στο σώμα και στην ανταπόκριση στη θεραπεία. Για μερικούς ανθρώπους, κάποιες φορές, η ΤΤΜ είναι σε ήπιο βαθμό και μπορεί να κατασταλλεί με περισσότερη επίγνωση και συγκέντρωση.
Τι προκαλεί την τριχοτιλλομανία
Τα αίτια της τριχοτιλλομανίας είναι άγνωστα. Η έρευνα στις περιπτώσεις/περιστατικά και στις θεραπείες της είναι ακόμη σε αρχικά στάδια. Υπάρχει μια προκαταρκτική ένδειξη που δείχνει πως η ΤΤΜ είναι νευρο-βιολογική διαταραχή και πως η γενετική ίσως να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της.
Όπως και με πολλές άλλες διαταραχές, όπως ο αλκοολισμός, έτσι και η ΤΤΜ μπορεί να αναπτυχθεί από συνδυασμό γενετικών συναισθηματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Είναι επίσης πιθανό.
Πότε ξεκινά η τριχοτιλλομανία
Η ΤΤΜ μπορεί να ξεκινήσει σε κάθε ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά στο τέλος της παιδικής ηλικίας / τέλος εφηβείας γυρω στα 11 με 13 χρόνια. Αυτό υποδεικνύει ότι μπορεί να προκαλείται από ορμονικές αλλαγές σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η ΤΤΜ μερικές φορές ξεκινά νωρίς από την παιδική ηλικία, όταν το βρέφος μπορεί για πρώτη φορά να φτάσει και να τραβήξει την τρίχα.Σε μερικές περιπτώσεις, το τράβηγμα της τρίχας ξεκινά σε μια περίοδο άγχους, αλλά σε άλλες περιπτώσεις η συμπεριφορά δε φαίνεται να πηγάζει από κάποιο λόγο.
Τρόπος αντιμετώπισης της τριχοτιλλομανίας
Η θεραπεία της τριχοτιλλομανίας είναι δύσκολη και χρονοβόρα αφού σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από μία βαριά συναισθηματική διαταραχή. Γενικά η θεραπεία θα πρέπει να κατευθύνεται στον εντοπισμό των αιτιών και ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσει και η θεραπεία των γονέων, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν απαιτητική και αυταρχική συμπεριφορά