Θηλώματα

Τα θηλώματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι καλοήθεις βλάβες, όμως περιστασιακά μπορεί να γίνουν δυσπλαστικές ή και κακοήθεις.

Πρόκειται για μαλθακές και μισχωτές βλάβες, έχουν διάμετρο 1 – 3 χιλιοστά και ύψος μέχρι 5 χιλιοστά. Το χρώμα τους είναι σαν του φυσιολογικού δέρματος έως καφεοειδές. Μπορεί να εντοπιστούν οπουδήποτε στο σώμα, συνηθέστερα όμως ανευρίσκονται στο λαιμό, στο άνω μέρος του κορμού, στις μασχάλες, στις πτυχές των μαστών (Γυναίκες) και στη βουβωνική χώρα (Άνδρες).

Τα περισσότερα θηλώματα οφείλονται στον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Στην ουσία υπάρχουν περισσότεροι από 150 υποτύποι του ιού αυτού. Προκαλούν θηλώματα στο δέρμα, το στόμα, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα. Τύπος του ιού αυτού είναι υπεύθυνος και την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Σε μερικές περιπτώσεις η παρουσία θηλωμάτων δε σχετίζεται με τον ιό HPV. Γενικά υπάρχει μεγάλη τάση μετάδοσης τόσο στο υπόλοιπο δέρμα όσο και σε άλλους.

Πως προκαλούνται

  • Με τη άμεση επαφή με τις δερματικές βλάβες άλλου ασθενή
  • Με την σεξουαλική επαφή με ασθενή που φέρει θηλώματα γεννητικών οργάνων
  • Εκθέτοντας το νεογέννητο στο πάσχον περιβάλλον της μητέρας κατά τον τοκετό
  • Με το κάπνισμα το οποίο σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό
Τρόποι αντιμετώπισης
  • Κάποιοι τύποι θηλωμάτων δεν απαιτούν θεραπεία και συνήθως αυτοϊόνται. Τα υπόλοιπα επιδέχονται θεραπεία ανάλογα με τη θέση εντόπισής τους, το μέγεθός τους και τον ειδικό υποτύπο τους.
  • Θηλώματα του εγκεφάλου, του μαστού ή του αναπνευστικού αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση.
  • Δερματικά θηλώματα και γεννητικά (κονδυλώματα) αντιμετωπίζονται με τοπική εφαρμογή σκευασμάτων ή μηχανική εξάλειψή τους με κρυοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση, χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) ή Laser.
  • Ο πιο σύγχρονος κι ενδεδειγμένος τρόπος εξάλειψης των επίμονων κι ενοχλητικών αυτών δερματικών βλαβών είναι η μηχανική απομάκρυνση και καυτηριασμός τους με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται ο αφανισμός των βλαβών με ταυτόχρονη προφύλαξη από θερμική κάκωση των γύρω υγειών ιστών.
Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα από την πρώτη κιόλας συνεδρία και πιθανώς να χρειαστεί και κάποια συμπληρωματική συνεδρία ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.