Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλεί τη δημιουργία υπόλευκων πλακών σε λιπαρές περιοχές, όπως στο τριχωτό της κεφαλής ή στο εσωτερικό του αυτιού. Μπορεί να εμφανίζεται με ή χωρίς ερυθρότητα δέρματος.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού από ένα ζυμομύκητα που ονομάζεται Malessezia. Μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος. Οι περιοχές που επηρεάζονται συνήθως περιλαμβάνουν το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα βλέφαρα, τις ρινικές πτυχές, τα χείλη, την περιοχή πίσω από τα αυτιά, το εξωτερικό αυτί και κατά μήκος δερματικών πτυχών στον κορμό.

Τρόποι αντιμετώπισης της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα και τη ξηρότητα με σαμπουάν κατά της πιτυρίδας ή φαρμακευτικά σαμπουάν. Τα ενεργά συστατικά σε αυτά τα σαμπουάν περιλαμβάνουν σαλικυλικό οξύ, λιθανθρακόπισσα, ψευδάργυρο, ρεζορκίνη, κετοκοναζόλη ή σελήνιο.

Λοσιόν που περιέχουν σελήνιο, κετοκοναζόλη ή κορτικοστεροειδή μπορεί να συνταγογραφηθούν για σοβαρά περιστατικά. Εάν πρόκειται για το πρόσωπο ή το στήθος, εφαρμόστε φαρμακευτική λοσιόν δύο φορές την ημέρα.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να βελτιώνεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από εξωτερικές δραστηριότητες.
Η βαρύτητα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας μπορεί να ελαττωθεί, ελέγχοντας τους παράγοντες κινδύνου και δίνονται ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα του δέρματος.

Πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα

Από την ημέρα που κάποιος ξεκινά τη θεραπεία του, εντός 15 ημερών διαφαίνονται τα αποτελέσματα.