Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοφλεγμονώδηςασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα.

Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα.

Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση περιλαμβάνουν άγχος, την απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τρόποι αντιμετώπισης της ψηρίασης:

Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση με τοπικά παράγωγα βιταμιίνης D και κρέμες στεροειδών έως ότου εκλείψουν λίγες και μικρές βλάβες συστηματικά φάρμακα όπως η κυκλοσπορινη, μεθοτρεξάτη και ρετινοειδή σε συνεχή χορήγησηνεότερα φάρμακα βιοτεχνολογίας που ονομάζονται βιολογικοί παράγοντες (anti TNFaRemicade, Enbrel, Humira, anti-IL12/23 Stelara, anti IL-17 Cosentyx) προσφέρουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε μακροχρόνια χρήση και χρησιμοποιούνται σε μέτρια προς βαριά ψωρίαση.

Πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα κατά της ψωρίασης;

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται με τη χορήγηση φαρμάκων σε 2 μήνες από την έναρξη της θεραπείας σε ποσοστό 50%. Ειναι απαραίτητη η παρακολούθηση των ασθενών με εργαστηριακό έλεγχο. Τώρα όσον αφορά τους βιολογικούς παράγοντες είναι αποτελεσματικοίακόμα και από τον 1ομήνα ακόμα και σε πολυ υψηλα ποσοστά πλήρους κάθαρσης του δέρματος 90-100%. Οι βιολογικοί παράγοντες στοχεύουν ειδικά μόρια στο μονοπατι της φλεγμονής και έτσι η θεραπεία εινια πιο στοχευμένη χωρίς κίνδυνο οργανοτοξικότητας.

Απαραίτητη βέβαια είνια η παρακολούθηση των ασθενών για την επιβεβαίωση της αποτελεσμταικότητας και ασφάλειας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ