Μυρμηγκιές

Οι κοινές μυρμηγκιές είναι καλοήθη εξογκώματα του δέρματος.

Τι προκαλεί τις μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά και ιδιαίτερα μεταδοτικά. Μετά την αρχική επαφή, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και έξι μήνες για να αναπτυχθεί μία μυρμηκιά. Μολονότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στον ιό HPV, ορισμένοι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτόν, ενώ άλλοι είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικοί. Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι ευάλωτο ή εξασθενημένο, καθώς και στα παιδιά.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι μυρμηγκιών

Οι δύο συχνότεροι τύποι μυρμηγκιάς είναι η κοινή μυρμηγκιά και η μυρμηγκιά των πελμάτων. Οι κοινές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος της παλάμης, στα χέρια και στα πόδια. Οι μυρμηγκιές των πελμάτων μπορεί να είναι επώδυνες. Οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με θεραπεία.

Τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών
  • Αρχικά χρησιμοποιούνται ειδικά τοπικά σκευάσματα, ειδικότερα στα παιδιά.
  • Χρησιμοποιείται η κρυοχειρουργική όπου το αποτέλεσμα γίνεται ορατό μετά από 15 μέρες.
  • Οι μυρμηγκιές θεραπεύονται αποτελεσματικά και οριστικά με τη συνδυαστική χρήση δύο συστημάτων laser: το Pulsed Dye Laser V-Beam Candella 595nm και το CO2 laser. Η δράση των δύο laser είναι επιλεκτική, λόγω της εντοπισμένης θερμόλυσης των βλαβών χωρίς την καταστροφή των γύρω φυσιολογικών ιστών και επιπλέον λόγω της επιλεκτικής καταστροφής των τριχοειδικών αγγείων που τροφοδοτούν τις βλάβες. Έτσι, οι βλάβες καταστρέφονται επιλεκτικά, ενώ αποκλείεται και η επανασύσταση τους. Η θεραπεία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εξάπλωσής τους και γίνεται με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας.
Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα

Ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται από 2-4, ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού. Από την πρώτη θεραπεία υπάρχει βελτίωση και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος καθορίζονται και οι συνολικές συνεδρίες.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ