Μύκητες Νυχιών

Η  μύκητες των νυχιών (ονυχομυκητίαση) είναι από τα συχνότερα δερματολογικά προβλήματα.

Οι υπεύθυνοι μύκητες είναι πολλοί, οι συχνότεροι όμως είναι το Trichophyton Rubrum και το Trichophyton mentagrophytes. Προσβάλει συνήθως άτομα που φορούν κλειστά παπούτσια για πολλές ώρες, υπεριδρωσία, ανοσοκατεσταλμένους, άτομα με παθήσεις του κυκλοφορικού, άτομα που εκτίθενται συχνά σε υγρασία και ζέστη.

Πως εμφανίζονται οι μύκητες των νυχιών και τι εικόνα παρουσιάζουν

Η κλινική εικόνα της ονυχομυκητίασης έχει διάφορες μορφές. Η συχνότερη αυτών είναι η λεγόμενη «περιφερική ονυχομυκητίαση», η οποία εμφανίζεται ως κηλίδα άσπρου ή κίτρινου χρώματος στην άκρη του νυχιού. Καθώς η μόλυνση προχωρά τα νύχια γίνονται θαμπά, εύθρυπτα, παχιά και μαζεύουν κάτω από το ελεύθερο άκρο τους λευκωπό υλικό.

Τρόποι αντιμετώπισης μύκητων των νυχιών

Η θεραπεία των μυκήτων στα νύχια δεν είναι απλή διαδικασία, ιδίως όταν η κατάσταση είναι παραμελημένη και προχωρημένη.

  • Υπάρχουν πολλά τοπικά σκευάσματα (κρέμες, λάκες, λοσιόν) με φαρμακευτικά ή φυσικά συστατικά (ciclopirox, amorolfine, terbinafine, αζόλες, αιθέρια έλαια λεβάντας ) που όμως έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα μόνο σε περιπτώσεις ήπιας επιφανειακής ή μικρής έκτασης περιφερικής ονυχομυκητίασης αρχικού σταδίου. Ετσι χρησιμεύουν περισσότερο ως συμπληρωματική θεραπεία ή ως αναγκαστική υποθεραπεία μυκητιάσεων όπου η λήψη θεραπείας από το στόμα αντενδείκνυται για διάφορους λόγους.
  • Τα αντιμυκητιασικά χάπια είναι η αποτελεσματικότερη λύση, προϋποθέτουν όμως συμμόρφωση του ασθενούς και παρακολούθηση γιατί είναι πολύμηνες δυνατές θεραπείες και χρειάζεται μέθοδος και τακτικός έλεγχος. Χρησιμοποιούνται τριών ειδών ουσίες : η τερμπιναφίνη, η φλουκοναζόλη και η ιτρακοναζόλη. Επικουρικά ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από τη χρήση ειδικού laser ή φωτοδυναμικής θεραπείας που σκοτώνει τους μύκητες. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις συνιστάται το «λιώσιμο» του προσβεβλημένου όνυχα με τοπικό σκεύασμα ουρίας ή ακόμα και χειρουργική αφαίρεση.
  • Χρήση του PDL Laser ως μη φαρμακευτική αγωγή.
Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα μετά τη θεραπεία

Βελτίωση παρουσιάζεται από το πρώτο δίμηνο που ακλουθούμε τη θεραπεία και συνήθως η ολοκλήρωση της είναι στους 6 μήνες. Τα σημαντικότερο στην ονυχομυκητίαση όμως είναι η πρόληψη γι’αυτό πάντα ακλουθούμε τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ