Λοιμώξεις Δέρματος

Ο Σταφυλόκοκκος ανήκει στο γένος των βακτηρίων που είναι θετικoί κατά Gram κόκκοι. Κάτω απο το μικροσκόπιο το βακτήριο του σταφυλόκοκκου φαίνεται σε ομάδες που μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού που σχηματίζονται όταν οι κόκκοι διαιρούνται τυχαία, εκεί οφείλει και την ονομασία του.

ΣΤΑΦΥΛΟΚΚΟΚΟΣ

Το γένος του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει 31 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και ζουν κυρίως στο δέρμα και στους βλεννογόνους αδένες του ανθρώπου. Επικίνδυνο είδος είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις και δερματικές λοιμώξεις.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα μπορεί να προσβάλουν διάφορα είδη μυκήτων. Έτσι ανάλογα με το είδος και την περιοχή του σώματος υπάρχει και διαφορετική κλινική εικόνα. Η πιο κλασσική δερματική βλάβη ξεκινά σαν ένα ρόδινο σπυρί το οποίο στην συνέχεια μεγαλώνει στην περιφέρεια ενώ ταυτόχρονα οι βλάβες στο κέντρο θεραπεύονται σταδιακά. Έτσι έχουμε τελικά μια χαρακτηριστική στρογγυλή πλάκα με κόκκινη περιφέρεια με φυσαλίδες και στο κέντρο να υπάρχει υγιές δέρμα.

Τρόποι αντιμετώπισης των μυκητιάσεων:

Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικές κρέμες. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων από το στόμα.

Μολυσματική τέρμινθος:

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής μεταδοτική νόσος που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και άτομα που για κάποιο λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus (MCV). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο και υπάρχουν 4 τύποι του ιού αυτού. Οι βλάβες αναπτύσσονται 2 με 8 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ, όταν παρουσιαστούν τα πρώτα σπυράκια, είναι πολύ εύκολο και πιθανό να μεταφερθεί ο ιός από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Τα «σπυράκια» της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Σε αρκετές περιπτώσεις η μολυσματική τέρμινθος, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί ραγδαίως και να υποχωρήσει σε 2-3 μήνες. Επειδή όμως οι νέες βλάβες μπορεί να αναπτυχθούν εκεί που οι παλιές υποχωρούν, συνίσταται να γίνεται η θεραπεία σε αρχικό στάδιο, πριν αυξηθούν οι δερματικές βλάβες και πριν κολλήσουν άλλα συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Τρόποι αντιμετώπισης της μολυσματικής τερμίνθου:

Οι θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση της μολυσματικής τερμίνθου είναι η αφαίρεση των δερματικών αλλοιώσεων με χειρουργική curetta, ή αφαίρεσή τους διά της μεθόδου της κρυοπηξίας (εφαρμογής υγρού αζώτου) ή διά της μεθόδου της διαθερμοπηξίας. Η μολυσματική τέρμινθος συνιστά άμεση επίσκεψη κυρίως στον δερματολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει, και θα προβεί στην κατάλληλη θεραπεία.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ