Κνίδωση

Η κνίδωση (αλλεργία) μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας ως ένα παροδικό δερματικό εξάνθημα που χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις και οιδηματώδεις πλάκες. Πρόκειται για μια αντίδραση του δέρματος με διάφορα αίτια. Διακρίνεται σε οξεία (διάρκειας μικρότερης των 6 εβδομάδων) και χρόνια (διάρκειας μεγαλύτερης των 6 εβδομάδων ).

Πρόκειται δηλαδή για μια έπαρση του δέρματος (τον πομφό),που περιβάλλεται από ερυθρά άλω. Η κνίδωση, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συνήθως πολλαπλών – πομφών, το σχήμα των οποίων είναι στρογγυλό, ωοειδές ή ακανόνιστο, συχνά δε, μεταβάλλεται μέσα σε λίγα λεπτά για να καταλήξει σε παράξενα γεωμετρικά σχήματα.

Το μέγεθος των πομφών ποικίλλει από λίγα χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα πόδια. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθείς. Οι βλάβες διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες και δεν σχετίζεται με καμία άλλη συστηματική νόσο. Άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός (φαγούρα), καύσος, ή άλγος. Συχνά συνοδεύεται σε ποσοστό 40% από αγγειοοίδημα (διόγκωση των βλεννογόνων) –χείλη – βλέφαρα –γλώσσα –λάρυγγας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο ασθενής να απευθύνεται άμεσα σε δερματολόγους για έγκαιρη αντιμετώπιση.

Αιτίες της κνίδωσης

Ενοχοποιούνται ανοσολογικοί (αλλεργικοί) ή μη ανοσολογικοί μηχανισμοί. Η πιο δραματική μορφή κνίδωσης, η οξεία αλλεργική κνίδωση, οφείλεται στην κινητοποίηση μιας αλλεργικής αντίδρασης μέσω της ανοσοσφαιρίνης IgE. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, είναι άτομα με ατοπική προδιάθεση (αλλεργικοί). Όσον αφορά τη χρόνια κνίδωση, τα αίτια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται. Εν τούτοις, οι παραπάνω φυσικοί παράγοντες (τριβή, κρύο, ήλιος κ.λπ.) είναι δυνατόν να αποτελούν το έναυσμα για τη χρόνια κνίδωση.

Προτεινόμενες θεραπείες

Σαν κύρια θεραπεία συστήνεται η αποφυγή των εκλυτικών αιτίων. Δηλαδή όλων εκείνων των παραγόντων που αναφέρθηκαν πιο πάνω σαν αίτια της κνίδωσης. Η χρήση αντιϊσταμινικων (Η1 και Η2 αναστολείς) βοηθούν άμεσα τη γενική εικόνα του ασθενούς. Η ένδειξη για τη χορήγηση κορτιζόνης σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμη απ το θεράποντα ιατρό. Η βιοψία μπορεί να μας βοηθήσει στο να αποκλείσουμε τις περιπτώσεις της κνιδωτικής αγγειίτιδας. Ο εργαστηριακός έλεγχος όταν κρίνεται απαραίτητος και σκόπιμος να γίνει μπορεί να «ξεδιαλύνει το μυστήριο». Τέλος η ψυχραιμία και ο καθησυχασμός του ασθενούς βοηθά, καθώς πρόκειται για καλοηθέστατη πάθηση.

Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση με υποδόρια ένεση του Xolair (300mg) 1 φορά τον μήνα για τις περιπτώσεις που δεν έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα με χρήση αντιϊσταμινικων.

Πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα από την πρώτη μέρα μετά τη χορήγηση των ειδικών σκευασμάτων.