Η βασική κλινική εικόνα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι πλήρως απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού κατά τόπους, με τη δερματική περιοχή να παραμένει φυσιολογική.
Οι τρίχες γύρω από τα σημεία της αραίωσης παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα που μεγαλώνει όσο προχωρούμε προς την άκρη του στελέχους και θυμίζουν θαυμαστικό (Exclamation point hairs). Στη γυροειδή αλωπεκία, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή πραγματοποιούμενη σταδιακά σε μη τακτά διαστήματα. Ως ασθένεια, μπορεί να προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες.
Οι πιθανότητες να εμφανίσει κανείς γυροειδή αλωπεκία είναι περίπου 1%. Ένα ποσοστό κοντά στο 25% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας οφείλεται στην κληρονομική επίδραση και μπορεί να προσβάλλει ακόμη και παιδιά. Ακόμη, ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 20% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας, επανεμφανίζει την ασθένεια ή αποκτά μόνιμη αλωπεκία.
Οι παράγοντες που καθορίζουν την έναρξη και την εξέλιξη της νόσου είναι:
- Γενετικοί
- Ψυχολογικοί
- Ανοσολογικοί
Η κλινική εικόνα πως είναι:
- Απλές μορφές
- Εκτεταμένες μορφές
- “Οφίαση”, όπου το τρίχωμα αποπίπτει περιφερικά, αφορά δηλαδή την αυχενική, την ινιακή και τις κροταφικές περιοχές
- Ολική Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Totalis), απώλεια όλων των τριχών της κεφαλής, των φρυδιών και των βλεφαρίδων
- Καθολική (Alopecia Universalis), που αφορά όλες τις τρίχες του σώματος
- Διάχυτη Γυροειδής Αλωπεκία
Τρόποι αντιμετώπισης της γυροειδούς αλωπεκίας
- Στεροειδή σε τοπική μορφή:Κρέμα,αλοιφή,λοσιόν). Εφαρμόζονται στις προσβεβλημένες περιοχές συνήθως δύο φορές ημερησίως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- Ενέσεις στεροειδών: Εφαρμόζονται στο κεφάλι και στα φρύδια αν έχουν προσβληθεί και έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν οι προσβεβλημενες περιοχες ειναι μικρές.
- Λήψη στεροειδών από το στόμα:Υψηλές δόσεις στεροειδών από το στόμα ειναί πιθανό να οδηγήσουν στην επανάκφυση των τριχών αλλά οταν η θεραπέια σταματά οι τρίχες συνήθως ξαναπέφτουν.Επίσης η χρόνια λήψη στεροειδών μπορεί να προκαλέσει σοβάρες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως υπέρταση,διαβήτη,έλκος,καταρράκτη,οστεοπόρωση και αύξηση του σωματικού βαρους.
- Διθρανόλη:Η κρέμα αυτή που συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης προκαλεί εραθισμό του δέρματος και ειναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει την επανάκφυση των τριχών.Είναι ασφαλης θεραπεία αλλά χρωματίζει το δέρμα και τα μαλλια με ένα μωβ-καφέ χρώμα που έιναι κυρίως εμφανές σε ξανθά άτομα.
- Ευαισθητοποίηση εξ ‘ επαφής:Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή διφενσυπρόνης ωστέ ο ασθενής να καταστεί αλλεργικός σε αυτή και στη συνέχεια την εφαρμογή πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων της ουσίας αυτής συνήθως μία φορά την εβδομάδα ώστε να διατηρείται μια ήπια φλεγμονή.
- Θεραπεία με υπεριώδες φως:Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ενός χαπιού ή την εφαρμογή μιας κρέμαςκαι στη συνέχεια την έκθεση των προσβεβλημένων περιοχών στο υπεριώδες φως 2-3 φορές την εβδομάδα για κάποιους μήνες.
- Λοδιόν μινοξιδίνης:Μπορεί να βοηθήσει ωστόσο σπάνια οδηγεί σε αποτελεσματική επανακφυση των μαλλιών.