Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, το γνωστό σε όλους μας έκζεμα, αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες συμπατριώτες μας κι εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η χρόνια αυτή φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος, προσβάλλει το 15-30% των παιδιών και το 2-10% των ενηλίκων, και με τις εξάρσεις της ταλαιπωρεί το άτομο, υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα της ζωής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 60% των ασθενών που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (85%) εμφανίζουν συμπτώματα πριν κλείσουν πέντε χρόνια ζωής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται με την ενηλικίωση, αν όμως παραμείνουν γίνονται πιο βαριά και επίμονα.

Πώς και που εκδηλώνεται

Η πάθηση εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής του δέρματος και έντονου κνησμού και χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης (κατά τη διάρκεια των οποίων το δέρμα εμφανίζει φυσιολογική εικόνα). Το έντονο αίσθημα κνησμού μπορεί να προκαλέσει και δευτεροπαθείς μολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες, οι οποίοι μπορεί να «εισβάλλουν» στο τραυματισμένο λόγω του ξυσίματος δέρμα.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά ορισμένες περιοχές προσβάλλονται συχνότερα από άλλες. Στα παιδιά η ατοπική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται ως ένα εξάνθημα στην περιοχή του προσώπου πριν επεκταθεί στα χέρια και τα πόδια. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες είναι πιθανόν αρχικά να παρατηρήσουν ερυθρές, ευαίσθητες περιοχές του δέρματος πίσω από τα γόνατα, στους αγκώνες ή στο λαιμό, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα χέρια. Επίσης μπορεί να προσβληθεί το δέρμα γύρω από τα φρύδια και τα μάτια.

Αιτίες

Τα ακριβή αίτια της πάθησης δεν είναι πλήρως κατανοητά, όμως είναι πλέον γνωστό ότι η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπιδράσεων μεταξύ:

  • Διαταραγμένης λειτουργίας του φραγμού του δέρματος.
  • Ανοσολογικών παραγόντων.
  • Περιβαλλοντικών παραγόντων.
  • Γενετικής προδιάθεσης.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιοι άλλοι αλλεργιογόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση έξαρσης της νόσου, όπως είναι:

  • Μάλλινα ρούχα από τραχιά υφάσματα
  • Φυτά και γύρη
  • Χλωρίνη και άλλοι χημικοί παράγοντες
Τρόποι αντιμετώπισης

Τις τελευταίες δεκαετίες, η «κλασσική» αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας ήταν

  • η χορήγηση κορτικοστεροειδών για την ανακούφιση των ασθενών από τις εξάρσεις της νόσου. Η συγκεκριμένη κατηγορία όμως έχει σημαντικό ποσοστό παρενεργειών, ιδιαίτερα όταν χορηγείται σε μεγάλες δόσεις ή όταν χρησιμοποιείται επί μακρόν. Στις παρενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η λέπτυνση του δέρματος και η απευαισθητοποίηση των ασθενών που υπόκεινται σε παρατεταμένη θεραπεία.
  • Η σωστη θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ενυδάτωση και χρήση τοπικών σκευασμάτων μη στεροειδων (αναστολείς καλσινευρίνση) σε περιόδους ύφεσης και μόνο σε περιόδους έξαρσης τοπικά στεροδειδή για μικρό χρονικό διάστημα.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ