Αιμαγγειώματα στα παιδιά

Τα αιμαγγειώματα στα παιδία είναι μικρές ή μεγάλες κηλίδες του δέρματος, επίπεδες και ομαλές στην επιφάνειά τους.

Οφείλονται στο ότι τα τριχοειδή αγγεία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ ευρύτερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα το δέρμα που τα περιβάλλει να αποκτά ροζ ή κόκκινο χρώμα. Είναι συχνά και συνήθως υπάρχουν από τη γέννηση ή εμφανίζονται με τη μορφή μιας ερυθρής κηλίδας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του παιδιού. Εμφανίζονται πιο συχνά στα βλέφαρα ή στον αυχένα και συνήθως δεν εγκυμονούν κινδύνους.

Πότε επεμβαίνουμε στα αιμαγγειώματα;

Εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος, τη θέση τους και το λειτουργικό ή αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν. Συνήθως προτιμούμε να επέμβουμε από πολύ νωρίς στην βρεφική ηλικία.

Τρόπος αντιμετώπισης των αιμαγγειωμάτων;

Χρησιμοποιώντας το Laser προηγμένης τεχνολογίας PDL 595n V-beam Candella το οποίο συστήνεται στις περισσότερες περιπτώσεις για τον αποχρωματισμό τους. Πρέπει επίσης να τονίσουμε πως και το σκούρο κόκκινο χρώμα που αποκτούν αυτές οι δυσπλασίες με το χρόνο, εχει καλά αποτελέσματα με το Laser.

Αιμαγγειώματα που μοιάζουν με φράουλες:

Είναι καλοήθεις όγκοι των αγγειακών στοιχείων του δέρματος με φραουλώδη όψη. Πρόκειται δηλαδή για μια καλοήθη υπερπλασία των αιμοφόρων αγγείων. Αν και δεν γίνονται πάντα αμέσως αντιληπτά μετά τη γέννηση, μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος με τη μορφή μιας κόκκινης, ελαφρά εξογκωμένης βλάβης. Παρατηρούνται περίπου στο 2% των νεογέννητων. Συνήθως τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του παιδιού διογκώνονται έντονα. Σταματούν όμως να μεγαλώνουν και συνήθως συρρικνώνονται και εξαφανίζονται πριν την πρώτη δεκαετία ζωής τους παιδιού. Όταν εντοπίζονται στη γλώσσα ή στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να συνδέονται με σύνδρομο που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση γιατί εγκυμονεί κινδύνους.

Πότε επεμβαίνουμε;

Όταν παρεμποδίζονται φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η όραση και η αναπνοή, ή όταν δημιουργούνται επιπλοκές όπως έλκη, επιμόλυνση ή αιμορραγία. Επειδή μπορεί να δημιουργήσουν ψυχολογικό πρόβλημα όσο το παιδί μεγαλώνει, καλό είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέμβασης πριν πάει σχολείο.

Τρόπος αντιμετώπισης;

Συνήθως αντιμετωπίζονται με

  • φαρμακευτική αγωγή ,
  • με Laser
  • χειρουργικά υπό γενική αναισθησία.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ