Σχολείο και μάσκα! Τι να προσέξουν οι μαθητές

Σχολείο και μάσκα! Τι να προσέξουν οι μαθητές

Τo σχολείo παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευση, την υγεία και την ευημερία των μαθητών. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι επίσης σημαντικό να μην επιταχύνει την εξάπλωση του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID-19) αλλά να προστατεύσει τους μαθητές, τους δασκάλους και το προσωπικό διασφαλίζοντας ότι οι μαθητές βρίσκονται σε ένα ασφαλή και υγιή μαθησιακό περιβάλλον.

Καθώς τα σχολεία αρχίζουν να ανοίγουν ξανά σε ολόκληρη την χώρα, οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές λαμβάνουν αποφάσεις με βάση διάφορους παράγοντες, όπως ανησυχίες για την υγεία και τις νέες συνθήκες λειτουργίας του σχολείου για την εύκολη επανένταξη των μαθητών. Η επιστροφή στο σχολείο είναι ένα χαρμοσυνο βήμα, αλλά εσείς και τα παιδιά σας πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις. Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με το πως μπορεί το άγχος και η χρήση μάσκας να επηρεασει το δέρμα του μαθητη αλλα και πώς εσείς μπορείτε να υποστηρίξετε τον νεαρό μαθητή σας.

Άγχος και δέρμα

Το άγχος, αν και αόρατο, συχνά εκδηλώνεται στο δέρμα. Οι μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να πιέζονται και να στρεσάρονται για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις ( διάβασμα, εξετάσεις, δραστηριότητες κ.α.). Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε δέρμα με ξηρότητα, δερματίτιδα, ακμή. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις εξάρσεις. Επιπλέον, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, επιδεινώνοντας έτσι τις δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα, και οι δερματικές αλλεργίες. Υπάρχουν τρόποι για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων που επηρεάζονται από το άγχος αλλα και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Εάν διαπιστώσετε κάποιο δερματικό πρόβλημα στο παιδί σας όπως εξάνθημα, ακμή ή άλλο μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

Χρήση μάσκας στο σχολείο για την προστασία απο τον COVID-19

Η καθημερινή , πολύωρη χρήση μάσκας επιβαρύνει το δέρμα. Θα μπορούσε να αποτελεί κάλλιστα τον ένοχο πίσω από αρκετές δερματικές διαταραχές των μαθητών. Μπορεί να αυξήσει την ακμή, να προκαλέσει ερυθρότητα, άνισο τόνο και τραχειά υφή στο δέρμα του προσώπου. Εξασκηθείτε στην καθημερινή καλή υγιεινή. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εφαρμόσει τα ακόλουθα απλά βήματα.

Τι πρέπει να προσέξω αν το παιδί μου έχει ακμή:

1.Πλύσιμο προσώπου:Καθημερινό πλύσιμο με το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με τον τύπο του δέρματος

2,Περιποίηση προσώπου:

– Ακμή: Σχολαστικό πλύσιμο κάθε βράδυ με καθαριστικό για δέρμα με τάση ακμής. Μετά το πλύσιμο φροντίστε να εφαρμόζει μια – μη φαγεσωρογόνο κρέμα προσώπου. Εάν η μάσκα προσώπου προκάλεσε την ακμή ή επιδεινώνει την ακμή, επικοινωνήστε με την δερματολόγο.

– Ερεθισμένο δέρμα: Εφαρμόστε μια αναπλαστική κρέμα στα ερεθισμένα σημεία του πρόσωπου πριν από το κρεβάτι. Αυτά το προϊόντα προστατεύουν το δέρμα και επιταχύνουν την επούλωση

– Επώδυνο δέρμα πίσω από τα αυτιά: Δοκιμάστε να αλλάξετε τον τύπο μάσκας που φοράει το παιδί σας (βρείτε μάσκες με διαφορετικούς τύπους δεσίματος και θηλιές αυτιών)

3.Πλένετε καθημερινά τις υφασμάτινες μάσκες: Λιπαρότητα από το δέρμα σας, μικρόβια και σωματίδια από το περιβάλλον συσσωρεύονται στη μάσκα για αυτό τον λόγο πρέπει να πλένεται καθημερινά. Κατά το πλύσιμο φροντίστε να χρησιμοποιείτε ένα υποαλλεργικό απορρυπαντικό πλυντηρίου χωρίς άρωμα.

 

Τι πρέπει να προσέξω αν το παιδί μου έχει ατοπική δερματίτιδα:

Το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια συνήθης πάθηση του δέρματος με εξάρσεις και υφέσεις. Οι εξάρσεις αυτές συνήθως αρχίζουν με μια απλή κόκκινη πλάκα στην επιδερμίδα που δημιουργεί φαγούρα. Το δέρμα γίνεται ξηρό και άγριο σε ορισμένα σημεία, κατόπιν αρχίζει να βγάζει υγρό και μετά σχηματίζονται φυσαλίδες. Εαν το παιδι σας παρουσιάζει ατοπική δερματίτιδα στο πρόσωπο θα πρέπει να ακολουθεί σωστά την φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο δερματολόγος και να μην παραλείπει κάποιο βήμα λόγο χρήσης της μάσκας.