fbpx
Λεύκη και διατροφή

Λεύκη και διατροφή

Τι είναι:

Η λεύκη είναι ένα κοινό δερματολογικό πρόβλημα, το οποίο προσβάλλει το 1-2% του γενικού πληθυσμού. Όταν έχετε λεύκη, τα κύτταρα (μελανοκύτταρα) που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματός σας καταστρέφονται, δεν παράγουν πλέον μελανίνη. ‘Μόλις τα κύτταρα δεν παράγουν πλέον μελανίνη εμφανίζονται αποχρωματισμένες κηλίδες οι οποίες στερούνται μελανίνης, της ουσίας δηλαδή που μας προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες και οι περιοχές του δέρματος σας θα χάσουν χρώμα ή θα γίνουν λευκές. Έτσι δημιουργούνται ακανόνιστα λευκά σημάδια δέρματος.

Περιοχές χαμένης χρωστικής μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιεσδήποτε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, μέσα στο στόμα, στα ρουθούνια, στα γεννητικά όργανα ακόμη και μέσα στο ακουστικό σύστημα του αυτιού. Εάν επηρεαστεί η περιοχή του κεφαλιού υπάρχει πιθανότητα τα μαλλιά να γίνουν γκρίζα ή άσπρα. Παρόλο που η λεύκη μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος, δεν είναι μεταδοτική. Ένα άτομο με λεύκη δεν μπορεί να το μεταδώσει σε κάποιον άλλο.

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν λεύκη αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν γι ‘αυτό και αν οι διαιτητικές και τρόποι ζωής τους μπορούν να αποτρέψουν μια υποτροπή ή επιδείνωση της κατάστασης.

Φυσική πρόληψη:

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Υποστήριξης Ασθενών με λεύκη «Vitiligo Support International», τα άτομα με αυτή τη γενετική κατάσταση ενδέχεται να μην έχουν φυσιολογικά επίπεδα σε ορισμένες θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τη λεύκη σας.

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι έχουν επιτυχία με διάφορες θεραπείες από βότανα οι οποίες περιλαμβάνουν: μείγμα από λεμόνι και εκχύλισμα βασιλικού, ή έγχυμα από Τζίνγκο Μπιλόμπα (Ginkgo Biloba), ή ένα μείγμα από κουρκουμά και μουστάρδα.

Διατροφή για πρόληψη:

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη διατροφική οδηγία η οποία προλαμβάνει ή βελτιώνει τη λεύκη, η καλύτερη διατροφική συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε περιλαμβάνει την τήρηση μιας υγιεινής διατροφής γεμάτη με πολλά θρεπτικά συστατικά και πολύ νερό.  Επίσης, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα  τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας και περιέχουν β-καροτίνη και αντιοξειδωτικά. Τρόφιμα που έχουν αναφερθεί από άτομα που νοσούν από λεύκη και ποία λειτούργησαν βοηθητικά στην κατάστασή τους είναι: οι μπανάνες, τα μήλα, διάφορα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, η ρόκα κ.α., τα ρεβίθια, τα φασόλια, ρίζες λαχανικών όπως τα καρότα και τα ραπανάκια και τα σύκα.

Τι πρέπει να περιορίσετε:

Όπως δεν υπάρχει κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφή, η οποία προλαμβάνει τη λεύκη, έτσι δεν υπάρχουν και ιατρικά αναγνωρισμένα τρόφιμα που επιδεινώνουν την πάθηση. Ωστόσο, ανεπίσημες αποδείξεις δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι βιώνουν αρνητική αντίδραση όταν τρώνε ορισμένα τρόφιμα, ειδικά όσα περιέχουν τους αποχρωματιστικούς παράγοντες, τις υδροκινόνες. Μερικά από αυτά είναι: το αλκοόλ, τα βατόμουρα, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, τα τυροκομικά, το ψάρι, οι χυμοί από φρούτα όπως τα   φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια, οι σταφίδες, το ρόδι, τα αχλάδια, το κόκκινο κρέας, οι ντομάτες και διάφορα παράγωγα από σιτάρι. Βέβαια, το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά σε ορισμένα τρόφιμα.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για την πρόληψη και θεραπεία της λεύκης:

Μερικοί ασθενείς με λεύκη έχουν αναφέρει ότι ορισμένες ουσίες, όπως οι βιταμίνες και τα βότανα, φαίνεται ότι μειώνουν τον αποχρωματισμό του δέρματός τους. Οι ουσίες αυτές δεν θεωρήθηκαν ιατρικά αποτελεσματικές ως θεραπείες για τη λεύκη και υποστηρίζονται μόνο από ανεπίσημες ενδείξεις. Οι βιταμίνες αυτές είναι: βιταμίνη Β-12, φολικό οξύ, βιταμίνη C,     βιταμίνη D, β-καροτίνη, ginkgo biloba, αμινοξέα και ένζυμα. Επίσης, ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Αυτές οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία βρίσκονται σε τροφές που είναι πλούσιες στα συστατικά αυτά, είτε μέσω  συμπληρωμάτων πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Νέα φάρμακα για τη Λεύκη βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο και είναι πολύ υποσχόμενα για τη θεραπεία της νόσου!

Η λεύκη είναι μια κατάσταση ζωής και σίγουρα μπορείτε να  αποτρέψετε την επιδείνωσή της μέσω μιας υγιεινής διατροφής και ενός σωστού τρόπου ζωής.

Ο δερματολόγος σας είναι αυτός που θα σας κατευθύνει και θα σας ενημερώσει για όποια απορία έχετε σχετικά με το πώς το δέρμα σας θα αντιδράσει στη λεύκη.

 

 

Πηγή:https://www.healthline.com