Προστασία από τον ήλιο

Προστασία από τον ήλιο

Τις τελευταίες δεκαετίες ο ήλιος έχει γίνει αρκετά επικίνδυνος, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της καταστροφή της Στοιβάδας του Όζοντος της Στρατόσφαιρας. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την έκθεση μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Τι είδους πληροφορίες δίνετε στους γονείς σχετικά με την αντηλιακή προστασία;

Η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως ηλιακό έγκαυμα, φωτογήρανση και ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος, τόσο των μελανωμάτων όσο και των μη μελανωματικών, οδήγησε σε αυξημένη ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας κατά την έκθεση στον ήλιο

Επειδή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας το 80% της έκθεσης μας στον ήλιο πραγματοποιείται πριν από την ηλικία των 18 ετών, η εκπαίδευση των γονέων και των εφήβων για τις σωστές τεχνικές προστασίας από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Συνιστάται να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στα ακόλουθα:

 • χρήση αντηλιακού
 • μειωμένη έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 και 16:00
 • να φορούν καπέλα με φαρδύ χείλος
 • ρούχα που εμποδίζουν ή απορροφούν υπεριώδεις ακτίνες
 • να χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία και
 • να αναζητούν σκιά.

Οι συνεχείς προσπάθειες εκμάθησης παιδιών και εφήβων από τους γονείς για τους κινδύνους που κρύβει η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντικές για τη διατήρηση αυτών των πρακτικών και στην ενήλικη ζωή τους.

Ποια αντηλιακά φίλτρα να προτιμούμε;

Επικρατούσε παλαιότερα η θεωρία ότι τα φυσικά φίλτρα είναι πιο κατάλληλα για την ευαίσθητη και την παιδική επιδερμίδα, η επιστήμη όμως αναθεώρησε την άποψη αυτή. Τα προηγμένα αντηλιακά περιέχουν πλέον συνδυασμό φίλτρων, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα καθώς η προσθήκη των χημικών φίλτρων καθιστά πιο ανεκτά τα φυσικά, τα οποία έχουν τη μορφή πάστας. Συνεπώς δεν έχει σημασία ποια φίλτρα θα προτιμήσουμε, αλλά να επιλέξουμε αντιηλιακό που εξασφαλίζει προστασία και από τη UVA και τη UVB ακτινοβολία.

Ποιά η πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε σχέση με την εφαρμογή αυστηρής φωτοπροστασίας;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη στα οστά . Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.

Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, διάρκειας 10-15 λεπτών τη φορά και με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα αρκεί για να αποκτήσει ο οργανισμός απόθεμα σε βιταμίνη D. Συμπληρωματικά μπορούμε να την προσλάβουμε μέσω της διατροφής από τα λιπαρά ψάρια, τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, μανιτάρια και κρόκους αυγών.

Ηλιακό έγκαυμα – πως να καταπραΰνεις και να ενυδατώσεις το δέρμα:

Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος για να θεραπεύσετε και να καταπραΰνετε το το ερεθισμένο δέρμα είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως μόλις το παρατηρήσετε. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να φαίνεται σαν μια προσωρινή κατάσταση όμως μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του δέρματος, καθιστώντας έτσι ζωτικής σημασίας την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Ανακούφιση μετά την υπερβολική έκθεση:

 • Κάντε συχνά δροσερά ντους για να ανακουφίσετε τον πόνο. Μόλις βγείτε από την μπανιέρα ή το ντους, στεγνώστε απαλά το δέρμα, αλλά αφήστε λίγη υγρασία. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να παγιδεύσετε την υγρασία στο δέρμα σας.
 • Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική – αναπλαστική για να απαλύνει το ηλιακό έγκαυμα του δέρματος. Εάν μια συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ερεθισμένη, ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.
 • Σκεφτείτε να πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε τυχόν πρήξιμο, ερυθρότητα και δυσφορία.
 • Πίνετε επιπλέον νερό. Ένα ηλιακό έγκαυμα τραβάει υγρό στην επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Η κατανάλωση επιπλέον νερού όταν βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης.
 • Εάν παρατηρείτε φουσκάλες στο δέρμα σας, αφήστε τες να επουλωθούν. Οι επιδερμικές φουσκάλες σημαίνει ότι έχετε εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Δεν πρέπει να σκάσετε τις φουσκάλες, καθώς βοηθούν το δέρμα σας να επουλωθεί και να σας προστατεύουν από μόλυνση.
 • Προστατεύσετε ιδιαίτερα το ηλιακό έγκαυμα του δέρματος ενώ θεραπεύεται. Φορέστε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας όταν βρίσκεστε έξω.