fbpx
«ΦΑΡΜΑΚΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

«ΦΑΡΜΑΚΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

Το φυσικό φαρμακείο για τον ήλιο βρίσκεται στη γλάστρα και στο ψυγείο: είναι άλλωστε, επιστημονικά αποδεδειγμένο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χυμός που βγαίνει από το φυτό αλόη έχει αντιφλεγμονώδη δράση και άρα είναι ό,τι πρέπει για τους ερεθισμούς στο δέρμα που προκαλεί ο ήλιος, ενώ το κρύο γιαούρτι είναι το καλύτερο παυσίπονο για τους πόνους από τα ηλιακά εγκαύματα.

«Ήλιος: φίλος ή εχθρός;». Στο ερώτημα αυτό οι δερματολόγοι απαντούν πως ισχύουν και τα δύο, γι΄ αυτό και επιμένουν πως η έκθεση στον ήλιο επιτρέπεται μεν, αλλά με μέτρο. Όσο για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία διαφημίζουν 100% προστασία, οι ειδικοί απαντούν κατηγορηματικά πως όταν οι πολίτες ακούν πολλές υποσχέσεις, το προτιμότερο είναι να κρατούν επιφυλακτική στάση.

Ενδεικτικό το παράδειγμα των ειδικών αντηλιακών που κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και για τα μαλλιά. «Η κύρια ουσία των μαλλιών, όπως και των νυχιών, είναι η κερατίνη, συνεπώς είναι υπερβολή να αναφερόμαστε σε αντηλιακή προστασία για την τρίχα καθώς δεν τη χρειάζεται. Στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τίποτα στους καταναλωτέςτουλάχιστον δεν το έχει αποδείξει καμία μελέτη έως σήμερα», τονίζει στα «ΝΕΑ» η κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, ΜD ΡhD δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι φαλακροί

Όπως μάλιστα προσθέτει, η ίδια συμβουλεύει μόνον όσους έχουν φαλάκρα να χρησιμοποιούν αντηλιακό (σε μορφή σπρέι) για τα μαλλιά, καθώς έτσι προστατεύεται το δέρμα του κεφαλιού από πιθανό έγκαυμα. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα προϊόντα προστατεύουν- έως έναν βαθμό- τα βαμμένα μαλλιά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να ξανοίγουν στον ήλιο και επομένως το αντηλιακό καθυστερεί αυτή τη διαδικασία.

Ούτε όμως οι συσκευασίες των αντηλιακών σώματος λένε πάντα την αλήθεια. Γι΄ αυτό και όσοι ελπίζουν σε 100% προστασία, ακόμη κι όταν πέφτουν στο νερό, πρέπει να το ξανασκεφτούν.

«Η ικανότητα να μένει ένα αντηλιακό στο δέρμα εξαρτάται από το ίδιο το προϊόν, καθώς κάποια είναι αδιάβροχα ενώ κάποια άλλα όχι. Σε κάθε περίπτωση, ο κανόνας που ισχύει είναι πως η προστατευτική τους δράση μειώνεται τόσο με το νερό όσο και με τον ιδρώτα, έπειτα δηλαδή από έντονη σωματική άσκηση όπως είναι για παράδειγμα οι ρακέτες στην άμμο», σημειώνει η δερματολόγος- λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λία Παπαδαυίδ.

Κάθε 40 λεπτά

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν πως οι λουόμενοι – ιδίως όσοι κάθονται στην ξαπλώστρα το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που ο ήλιος δείχνει τα «δόντια» του – δεν πρέπει να ξεχνούν να βάζουν αντηλιακό κάθε 40 λεπτά με μία ώρα αλλά και έπειτα από κάθε βουτιά.
Την ίδια ακριβώς σύσταση κάνουν οι γιατροί και για την προστασία του προσώπου. Οι ίδιοι ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως τα αντηλιακά προσώπου και σώματος πωλούνται μεν σε ξεχωριστές συσκευασίες, δεν διαφέρουν όμως σε ό,τι αφορά τη σύστασή τους!

«Δεν υπάρχει πραγματική διαφορά ανάμεσα στα δύο, αφού περιέχουν τα ίδια προστατευτικά φίλτρα. Είναι ωστόσο έτσι κατασκευασμένα ώστε να είναι εύχρηστα. Οι μεν κρέμες προσώπου είναι πιο πυκνές, ενώ αντίθετα αυτές του σώματος είναι πιο παχύρρευστες ώστε να αλείφονται ευκολότερα οι μεγαλύτερες επιφάνειες», συμπληρώνει η κ. Παπαδαυίδ, η οποία υπογραμμίζει πως η δικλίδα ασφαλείας για την επαρκή προστασία των καταναλωτών είναι να αγοράζουν προϊόντα γνωστών φαρμακευτικών και καλλυντικών εταιρειών.

«Κρυφτό»

Πάντως οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν τα εγκαύματα, τους ερεθισμούς, τη φωτογήρανση και την εμφάνιση μελανωμάτων οι λάτρεις της θάλασσας δεν είναι άλλος από το να βάζουν μεγάλες ποσότητες αντηλιακού και παράλληλα να παίζουν… κρυφτό με τον ήλιο.