Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας την περίοδο του κορονοϊού

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας την περίοδο του κορονοϊού

Η καθηγήτρια Παπαδαυίδ Ευαγγελία συμβουλεύει την εποχή της κρίσης και σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Δερματολογίας:
Το πλύσιμο των χεριών για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του COVID-19 οδηγεί τους περισσότερους απο εμάς να πλένουμε ή απολυμαίνουμε τα χέρια μας δεκάδες φορές μέσα στην ημέρα. Κάτι αναγκαίο στην εποχή του κοροναϊού.
Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό όμως συχνά παραλείπουμε ενα κρίσιμο βήμα που θα μας προστατεύσει από τις συνέπειες της αφυδάτωσης του δερματος.
 1. Δεν πρέπει να πλένουμε τα χέρια με σκληρά σαπούνια ξανά και ξανά. Ενώ αυτά θα απομακρύνουν κάθε μολυσματικό παράγοντα από το δέρμα, ταυτόχρονα, καταστρέφεται ο επιδερμικός φραγμός που μας προστατεύει από άλλους παθογόνους παράγοντες.
 2. Πρέπει να αντισταθμίσουμε τις βλάβες που επιφέρουμε στο δέρμα μας με τις συχνές πλύσεις και τη χρήση αντισηπτικών. Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να πλένουμε τα χέρια μας τόσο συχνά, αλλά πρέπει αμέσως μετά να εφαρμόζουμε ενυδατική-αναπλαστική κρέμα σε νωπό δέρμα για να παγιδεύσουμε την υγρασία και να δώσουμε στο δέρμα μας αυτό που χρειάζεται για να θεραπευτεί.
 3. Ακόμα και χωρίς σαπούνι, το νερό είναι ίσως το νούμερο ένα αφυγραντικό που θα απομακρύνει τους παράγοντες ενυδάτωσης του δέρματος. Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας η κεράτινη την οποία κάποιοι θεωρούν οτι είναι απλά νεκρά κύτταρα, είναι στην πραγματικότητα αρκετά λειτουργική. Η κεράτινη στιβάδα διασπάται όταν αισθάνεται την αφυδάτωση!
 4. Επειδή το pH του δέρματος είναι όξινο (5.5) και τα περισσότερα σαπούνια έχουν pH μεγαλύτερο από 7, διαταράσσουν τον υδρολιπιδικό φραγμό. Ο υδρολιπιδικος φραγμός είναι ο φυσικός μανδύας που καλύπτει την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας προστατεύοντας την από την αφυδάτωση. Γι ‘αυτό και η συχνή πλύση θα καταστρέψει εντελώς το δέρμα.
Σωστή τεχνική:
Τρίψτε παλάμη με παλάμη, ράχη με ράχη, τα δάχτυλα και ανάμεσα απο τα δάχτυλα, γύρω από τα νύχια και μέχρι τους καρπούς.
 • Το μεγαλύτερο λάθος είναι το «πολύ ζεστό νερό». Το καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, που οδηγεί σε αλλοιώσεις και επακόλουθες λοιμώξεις του δέρματος.
 • Η επιπόλαια , έντονη ανάτριψη είναι επίσης λάθος.Η υπερβολική ανάτριψη θα βλάψει τον επιδερμικό φραγμό και ενδεχομένως να επιτρέψει σε μικρόβια να εισέθουν.
 • Ο κανόνας των 20 δευτερολέπτων είναι κάπως αυθαίρετος, αλλά απαιτείται χρόνος για να απομακρύνουμε οτιδήποτε προσκολλάται στο δέρμα. Έτσι τα επιφανειοδραστικά συστατικά του σαπουνιού θα σκοτώσουν ολους τους μικροοργανισμούς.
 • Σχετικά με το αντισηπικό χεριών, η σωστή ποσότητα είναι αυτη που θα φτάσει για να καθαρίσετε τις παλάμες και τις ράχες των χεριών μέχρι τον καρπό.
 • Μια παχιά ενυδατική κρέμα είναι ιδανική. Επίσης, αντίθετα με από τις απόψεις που επικρατούν στα κοινωνικά μέσα, η ενυδάτωση μετά τον καθαρισμό δεν αναιρεί το πλύσιμο των χεριών ή δημιουργεί ευπάθεια στα μικρόβια.
 • Όταν είναι δυνατόν, προτιμίστε χαρτοπετσέτες αντί για στεγνωτήρες χεριών. Οι στεγνωτήρες χεριών σε δημόσια μπάνια διασπείρουν 190 φορές περισσότερο σωματίδια ιών από τις χαρτοπετσέτες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018.
 • Τέλος η ευρέως διαδεδομένη συμβουλή του να μην αγγίζουμε τα πρόσωπά μας για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του COVID-19. Αυτό είναι τόσο δύσκολο, επειδή οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να αγγίζουν το πρόσωπο τους όταν έχουν άγχος και ένταση. Υπάρχει μια υποκλινική φαγούρα που σχετίζεται με το άγχος, γι ‘αυτό οι άνθρωποι ξύνουν το κεφάλι τους.Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αγγίζουν τα πρόσωπά τους, εδώ οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της συμπεριφοράς. Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν συνάδελφο ή αγαπημένο σας για να παρακολουθήσετε ο ένας τον άλλον και να τους θυμίζετε πότε συμβαίνει.

 

Πηγή: medscape