Laser Αποτρίχωση

Laser Αποτρίχωση

Ποσες συνεδρίες χρειάζονται;

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, διαφέρει απο άτομο σε άτομο. Κατα μέσο όρο όμως χρειάζονται 6-12 συνεδρίες.

Επιπλέον, για καλύτερα αποτελέσματα, πιθανόν να χρειαστείτε κάποιες συνεδρίες συντήρησης 1-2 φορές τον χρόνο ανάλογα και με τις σας ανάγκες (μετά τον πλήρη αρχικό κύκλο συνεδριών).

Τέλος η επιτυχία της αποτρίχωσης εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες, δηλαδή το χρώμα της τρίχας και τον φωτότυπο του δέρματος. Όσο πιο σκούρα είναι η τρίχα και πιό ανοιχτός ο φωτότυπος τόσο πιο σύντομο το αποτέλεσμα.

Πότε αρχίζω να βλέπω μείωση των τριχών;

Απο την πρώτη κιόλας συνεδρία, αλλα και μετά από κάθε συνεδρία θα παρατηρείτε συνεχή μείωση των τρίχων. Επιπλέον όσες παραμένουν θα είναι λεπτότερες, πιο απαλές και με πιο ανοιχτό χρώμα. Σύμφωνα με μελέτες εκτιμάται ότι ο αριθμός των τριχών θα μειωνεται κατά 10 έως 25 τοις εκατό μετά απο κάθε συνεδρία.

Το λέιζερ λειτουργεί όταν οι τρίχες βρίσκονται στη φάση της αναγέννησης. Αυτή είναι μια επιστημονική λέξη για τις τρίχες που μεγαλώνουν. Εάν τα μαλλιά κατά τη θεραπεία δεν είναι σε αυτό το στάδιο, τότε θα χρειαστείτε άλλη επίσκεψη. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος μέτρησης σε ποια φάση βρίσκονται οι τρίχες σας. Κατά μέσο όρο, το 20% της ανάπτυξής σας θα βρίσκεται στη φάση αναγέννησης ανά πάσα στιγμή.

Σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω;

Η συμβουλή μου είναι η αποτρίχωση με λέιζερ να ξεκινάει μετά τα 14 έτη και στα κορίτσια θα πρέπει έχει ξεκινήσει η περίοδος.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ προσωρινά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, καθώς οι ορμόνες αλλάζουν τόσο γρήγορα ώστε η ανάπτυξη των τριχών είναι ανεξέλεγκτη. Θα χρειαστούν περισσότερες θεραπείες από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος. Μόλις ρυθμιστούν οι ορμόνες (συνήθως μεταξύ 17 και 19 ετών), οι θεραπείες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και μόνιμες.

Τι αντενδείξεις υπάρχουν;

Απαγορεύεται σε:

 • Σπίλους (ελιές)

 • Τατουάζ

 • Πληγές

 • Δερματικές παθήσεις (ψωρίαση , λεύκη)

 • Δέρμα με τάση για χηλοειδείς ουλές

 • Σκούρους φωτότυπους

 • Μαυρισμένο δέρμα

 • Όταν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγη που προκαλεί φωτοευαισθησία

 • Δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη και

 • Δεν έχει αποτέλεσμα σε ξανθιές, κόκκινες, λευκές και γκρίζες τρίχες

Τι παρενέργειες μπορεί να συμβούν;

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και προσωρινές.

-Οι πίο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι να παρατηρήσετε ερυθρότητα και ήπιο περιθυλακικό οίδημα που μπορεί να διαρκήσει απο λίγες ώρες έως 1-2 ημέρες.

-Σπάνια επιφανειακό έγκαυμα και δημιουργία κρούστας. Σε υτή την περίπτωση θα πρέπει να δοθούν τοπικά σκευάσματα για γρηγορότερη επούλωση του δέρματος.

-Σπανιότερα μπορουν να δημιουργηθούν χρωματικές αλλοιώσεις . Σε άτομα με ανοιχτόχρωμο φωτότυπο υπερμελαγχρώσεις ενώ σε ατομα με πιο σκούρους φωτότυπους υπομελαγχρώσεις. Αυτές οι αλλαγές τείνουν να εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου και το δέρμα επιστρέφει στο φυσιολογικό.

Ειναι ασφαλές;

Ναι, είναι πολύ ασφαλής θεραπεία. Δεν φαίνεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που να σχετίζονται με την αποτρίχωση με laser καθώς είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται απο το 1995. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν μικρές παρενέργειες μετά την αποτρίχωση.

Εάν επιθυμείτε να κάνετε θεραπεία αποτρίχωσης με λέιζερ θα πρέπει να επισκεφθείται ένα πλήρως καταρτισμένο ιατρείο.

Μπορώ να ξυρίζομαι ανάμεσα απο τις θεραπείες μου;

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω οτι τις πρώτες ημέρες μετά την συνεδρία οι τρίχες θα φαίνεται σαν να μεγαλώνουν κανονικά. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν ισχύει. Θα χρειαστούν 7-14 ημέρες για να πέσουν απο τον θύλακα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να συνεχίσετε το ξύρισμα ως συνήθως. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε απολέπιση κάθε 2-3 μέρες έτσι ώστε αυτές οι τρίχες να πέσουν μόνες τους.
Καθώς πλησιάζει η επόμενη συνεδρία σας, δηλαδή 4-6 εβδομάδες αργότερα, θα αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια αναγέννηση των τριχών. Αν χρειαστεί μπορείτε να ξυριστείτε κανονικά!

Πρέπει να ξυρίζομαι πρίν την θεραπεία αποτρίχωσης με laser;

Ο λόγος για τον οποίο συνιστάται το ξύρισμα είναι επειδή η ακτίνα φωτός του λέιζερ καίει και εξαχνώνει το στέλεχος της τρίχας πανω στην επιδερμίδα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν επιδερμικά εγκαυματα και εν συνεχεία μικρές ουλές και μελαγχρώσεις στο δέρμα.

Είναι μύθος ότι το ξύρισμα μπορεί να διεγείρει ή να προκαλέσει μεγαλύτερη ανάπτυξη τριχών σε μια περιοχή. Παρόλο που η περιοχή έχει ξυριστεί, η θεραπεία σας θα είναι εξίσου αποτελεσματική.

Απαγορεύεται η ηλιοθερπεία μετά το laser;

Μετά την αποτρίχωση με λέιζερ, συνιστάται να αποφευγετε τον ήλιο και το solarium λόγω της αυξημένης ευαισθησίας του δέρματος στις ακτίνες UV!

Οι ακτίνες UV βλάπτουν το κυτταρικό DNA του δέρματος και μπορούν να προκαλέσουν από μελάγχρωση, ξηρότητα, ηλιακό έγκαυμα έως και καρκίνο.

Για αυτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι καλύτερο να κάνετε αποτρίχωση με λέιζερ σε περιοχές που συνήθως δεν εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι μασχάλες και το μπικίνι.

Πόσο διάστημα μετά την αποτρίχωση με laser μπορώ να μαυρίσω;

Μπορείτε νa βγείτε στον ήλιο μετά απο 2-3 εβδομαδές πάντα με χρήση αντηλιακού ( 30 SPF και πάνω) και θα πρέπει να το ανανεώνετε τακτικά.

Επιτρέπεται η αποτρίχωση με laser στην εγκυμοσύνη;

Δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη και ο κύριος λόγος είναι οτι δεν έχουν γίνει μελέτες ασφαλείας σε έγκυες γυναίκες!

Όταν είστε έγκυος, το σώμα σας κατακλιζεται απο ορμόνες. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και ανδρογόνων μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη τριχών σε περιοχές που δεν υπηρχαν πριν, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Όμως αυτο δεν πρέπει να σας ανυσηχεί! Αυτή η αυξημένη τριχοφυία εξαφανίζεται μόνη της μετά την άφιξη του μωρού. Απλά πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή.

Ποιό είναι καλύτερο το laser αποτρίχωσης το laser αλεξανδριτη ή το διοδικό;

 • Alexandrite:
  Το μεγαλύτερο όφελος του Alexandrite πέρα απο την αποτελεσματικότητα είναι οτι έχει το μεγαλύτερο spot size και αυτό το καθιστά μία από τις πιο γρήγορες διαθέσιμες μεθόδους.
  Το μειονεκτήμα του είναι οτι έχει υψηλή απορρόφηση απο τη μελανίνη, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος αποχρωματισμού και εγκαυμάτων σε άτομα με σκούρο φωτότυπο.

 •  Diode
  Αποτελεί έναν νεότερο τύπο μηχανήματος αποτρίχωσης με λέιζερ.
  Το πλεονεκτήμα είναι το μεγάλο μηκος κήματος στο οποίο εκπέμπει οπότε διαθέτει καλή απορρόφηση απο τη μελανίνη και διεισδύει βαθιά στα θυλάκια των μαλλιών. Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος μειώνουν επίσης τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος. Το μειονεκτήμα ειναι οτι ασθενείς με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα συνήθως χρειάζονται περισσότερες θεραπείες. Είναι επίσης μια αρκετά νέα τεχνολογία και δεν υπάρχει ακόμη κατάλληλος όγκος δεδομένων για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της.