Τι είναι οι ρυτίδες;

Τι είναι οι ρυτίδες;

Οι ρυτίδες είναι γραμμές και πτυχές που σχηματίζονται στο δέρμα. Είναι φυσικό αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης, αλλά άλλοι παράγοντες – ιδιαίτερα η έκθεση στον ήλιο – παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Οι ρυτίδες κυμαίνονται σε μέγεθος και σοβαρότητα από τις λεπτές γραμμές μέχρι τις βαθιές αυλακώσεις και αυλακώσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αρχίζουν να παρατηρούν ρυτίδες στη δεκαετία των ’20 καθώς η ικανότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο φυσικά, αρχίζει να μειώνεται σε ηλικία 25 ετών. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν είναι η διατροφή, το κάπνισμα και η εμμηνόπαυση οι οποίοι μπορεί να επιταχύνει την μείωση του κολλαγόνου.

Οι ρυτίδες επίσης εμφανίζονται πιο έντονα σε σημεία που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο και ο λαιμός, τα χέρια και το ντεκολτέ.

Δεν είναι όλες οι ρυτίδες ίδιες, στην πραγματικότητα, υπάρχουν 4 κύριοι τύποι ρυτίδων:

  1. Οι ατροφικές ρυτίδες τσακίσματος μοιάζουν με λεπτές γραμμές, που έχουν παράλληλη κατεύθυνση. Αυτές μας δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια της ελαστικότητας και συνήθως εμφανίζονται όταν το κολλαγόνο στο δέρμα ατροφεί με την ηλικία. Συνήθως παρατηρούνται κάτω από τα μάτια.
  2. Οι μόνιμες ρυτίδες ελάστωσης,οι οποίες είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο. Αυτές οι ρυτίδες απαντώνται συνήθως στα μάγουλα, στο άνω χείλος και στο πίσω μέρος του λαιμού. Είναι πιο συχνές σε άτομα με λεπτό δέρμα.
  3. Οι ρυτίδες έκφρασης, όπως υποδεικνύει το όνομα, προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη κίνηση του προσώπου. Περιλαμβάνουν το πόδι της χήνας, το μεσόφρυο και την ρινοπαρειακή.
  4. Οι πτυχές βαρύτητας μοιάζουν με χαλάρωση του δέρματος και είναι αποτέλεσμα της έλξης της βαρύτητας με την πάροδο του χρόνου, όπως μπορείτε να δείτε σε βαθιά ρινοπαρειακές πτυχώσεις και τις ρυτίδες πικρίας (marionate lines). Η απώλεια βάρους και η γενική απώλεια λίπους στο πρόσωπο μπορεί επίσης να εντείνει την εμφάνιση αυτών των πτυχώσεων.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες;

Η γενετική προδιάθεση έχει τον πιο σημαντικό ρόλο στη δομή και την υφή του δέρματος σας, αλλά η έκθεση στον ήλιο είναι μια εξίσου σημαντική αιτία των ρυτίδων, ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, σύμφωνα με μελέτες, στην πραγματικότητα, έως και το 90% των ορατών αλλαγών του δέρματος συνήθως οφείλονται στην γήρανση που προκαλείται από τον ήλιο. Το υπεριώδες φως καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία αποτελούν τους συνδετικούς ιστούς που δίνουν στο δέρμα την σταθερή και ελαστική υφή του. Χωρίς αυτές τις δομές στήριξης, το δέρμα χαλαρώνει με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων.

Βεβαιωθείτε ότι, αν βγείτε έξω, να αποφύγετε τον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής (από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.). Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μειώσετε την έκθεση στον ήλιο κατά 60%. Εάν είναι απαραίτητες οι υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων αιχμής, φοράτε γυαλιά ηλίου, να κάθεστε σε σκιερά μέρη και βεβαίως να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό και την ένταση των ρυτίδων περιλαμβάνουν:

  1. Ηλικία. Το δέρμα χαλαρώνει με την πάροδο του χρόνου και η επιδερμίδα γίνεται πιο εύθραυστη και λεπτή. Το δέρμα σας παράγει επίσης λιγότερη λιπαρότητα, καθιστώντας το ξηρότερο. Παράλληλα το λίπος καταστρέφεται στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, γεγονός που αυξάνει την έντονη εμφάνιση των ρυτίδων.
  2. Εκφράσεις του προσώπου. Κάθε φορά που συνοφρυώνεστε ή χαμογελάτε, σχηματίζεται ένα αυλάκι στο δέρμα γύρω από τους μυς του προσώπου που εμπλέκονται στην κίνηση. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα δεν επανέρχεται πίσω καθώς και κάποτε έκανε και δημιουργεί μια πιο μόνιμη αυλάκωση.
  3. Κάπνισμα. Επιταχύνει την πρόωρη γήρανση επηρεάζοντας την παροχή αίματος στο δέρμα. Οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το κάπνισμα έχουν επίσης τον δικό τους αντίκτυπο τέλος η επανειλημμένη κίνηση των χειλιών σας γύρω από ένα τσιγάρο δεν βοηθά επίσης.

Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά ρυτίδων;

Η πρόληψη είναι το πάν. Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές , αλλά θα το πούμε ξανά: εφαρμόστε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 καθημερινά. Όχι μόνο το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή εφαρμογή στην πραγματικότητα αντιστρέφει τις ήδη υπάρχουσες βλάβες από τον ήλιο, συμπεριλαμβανομένων και των ρυτίδων. Η τακτική εφαρμογή ενός καλού ενυδατικού προϊόντος βοηθά επίσης.

Οι θεραπείες στο ιατρείο όπως τα λέιζερ και η βοτουλινική τοξίνη μπορούν επίσης να μειώσουν τις υπάρχουσες ρυτίδες.

Η καθηγήτρια Λία Παπαδαίδ θα σας συμβουλεύσει για την ιδανική θεραπεία για εσάς, η οποία εξαρτάται από το είδος των ρυτίδων που έχετε, οπότε προγραμματίστε μια συμβουλευτική συνάντηση για να μάθετε για τις επιλογές σας!

 

πηγή: real self