Μέλασμα - Πανάδες

Πανάδες ή Μέλασμα στην ιατρική ορολογία ονομάζονται οι μελαγχρώσεις που εμφανίζονται στην περιοχή του δέρματος του προσώπου κυρίως καθώς και στην περιοχή του λαιμού των χεριών και άλλων σημείων στο ανθρώπινο σώμα.

Το μέλασμα εκδηλώνεται συχνότερα σε γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν σκουρόχρωμα δέρμα. Το μελασμα η χλόασμα είναι μία συχνή κηλιδώδης υπερμελάγχρωση στο πρόσωπο σε γυναίκες μετά την κύηση ή μετά από λήψη αντισυλληπτικών όπως και μετά από εκτεταμένη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Την εμφανίζουν πολλές γυναίκες και συχνά υποχωρεί μετά τον τοκετό. Το μέλασμα συναντάται επίσης και σε άνδρες ιδιαίτερα μεσογειακής καταγωγής. Είναι βέβαιον ότι ένας από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες στους άνδρες είναι η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία. Η μελάγχρωση έχει ελαφρά ή έντονα καφέ χρώμα εξαρτώμενη από την πρόσφατη έκθεση στον ήλιο. Τα όριά της είναι ασαφή και παρουσιάζει συμμετρικότητα συνήθως. Εντοπίζεται στις παρειές, το μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος, το σαγόνι, τον λαιμό με την μορφή μεγάλων κηλίδων. Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση μπορεί να είναι συνοδό σύμπτωμα κάθε δερματοπάθειας αλλά ειδικότερα εκείνης στην οποία προσβάλλεται η βασική κυτταρική στοιβάδα της επιδερμίδας. Οι μελαχρωματικές αλλοιώσεις συνήθως επιμένουν για μεγάλο διάστημα και για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να προλαμβάνεται η έντονη φλεγμονή όσο το δυνατόν γρηγορότερα με σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση της αρχικής νόσου.

Και όμως υπάρχουν τρόποι να απαλλαγούμε από τις μελαγχρώσεις της επιδερμίδας μας με:

1. Ειδικές λευκαντικές αλοιφές.

Η υδροκινόνη είναι µια συνηθισµένη ουσία στη θεραπεία του µελάσµατος. Επιδρά με εξειδικευµένο µηχανισµό, αναστέλλοντας την παραγωγή µελανίνης στο δέρµα.

2. Φυτικά peels Σταδιακή λεύκανση του δέρματος χωρίς καθόλου ερεθισμό. Η θεραπεία γίνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και μετά την θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό για την αποφυγή δυσχρωμιών.

3. Φωτοανάπλαση με laser.

Γίνεται από ειδικό γιατρό-δερματολόγο. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10-15′ – και στα σημεία όπου εφαρμόζεται το ειδικό παλμικό laser. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαία η συνδυαστική θεραπεία µε λευκαντικές φαρμακευτικές ουσίες. Το αντηλιακό θα είναι ο μόνιμος “σύντροφός” μας μετά την θεραπεία γιατί χωρίς αυτό το πρόβλημα θα ξαναεμφανιστεί.

Πόσο καιρό διαρκεί το αποτέλεσμα:

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και καλό θα ήταν να γίνεται συντήρηση  του πρωτόκολλου των θεραπειών με λευκαντική κρέμα.

Αν κάνω θεραπεία πόσο καιρό θα μου πάρει να επανέλθω;

Άμεσα! Τέτοιοι τύποι θεραπειών δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο αποθεραπείας και μπορούμε να γυρίσουμε άμεσα στις δραστηριότητες μας ακλουθώντας πάντα φυσικά τις οδηγίες του γιατρού.